Linked Data Factory biedt op verzoek Linked Data trainingen aan: Introductie Linked Data, workshop Linked Data publiceren, workshop Linked Data gebruiken en de workshop Linked Geo Data. De introductiecursus is een theoretische cursus die zonder specifieke voorkennis gevolgd kan worden. Bij de drie workshops wordt een klassikaal project uitgevoerd. De opbouw van de workshops is gebaseerd op het principe van learning-by-doing, dat wil zeggen dat je alle middelen en kennis wordt aangereikt om de opdrachten uit te voeren en daarnaast ook je eigen vragen te beantwoorden. Het is voor deze workshops noodzakelijk dat je handig bent met diverse tools en deze zelf kunt installeren/configureren en uiteraard gebruiken. Er wordt van workshop deelnemers dus technisch inzicht, creativiteit en zelfredzaamheid verwacht. Er wordt gewerkt op eigen laptops. Voor meer informatie over trainingsdata en prijs zie het opgaveformulier.

1. Introductie Linked Data

De cursus Introductie Linked Data is een eendaagse crash course waarin je uitgebreid kennis maakt met Linked Data.  Aan de hand van een historische context wordt uitgelegd waar Linked Data een oplossing voor is. We gaan in op de volgende vragen: wat voor stappen moet je ondernemen om met Linked Data te kunnen werken. Wat betekent dit voor de bestaande ICT omgeving. Welke standaarden zijn geldig en welke tools zijn er zoal beschikbaar. Welke kennis en kunde moet er in een organisatie aanwezig zijn om Linked Data in te zetten in het bedrijfsproces. Is Linked Data enterprise ready? De theorie van triples, het framework RDF, vocabulair schema’s RDFS en OWL en de querytaal SPARQL wordt op begrijpelijke manier geïntroduceerd.

Dit is een theoretische cursus met enkele demo’s en hands-on oefeningen. De inhoud is samengesteld voor adviseurs en beslissers. Er is veel ruimte voor het stellen van vragen en discussie. Het maximale aantal deelnemers is 14.

2. Workshop Linked Data publiceren

Het eindresultaat van deze workshop is de publicatie van een bestand als Linked Data. Hiervoor worden de volgende onderwerpen theoretisch en praktisch behandeld: het maken van een vocabulaire, het gebruiken van een bestaand vocabulaire in combinatie met je eigen data model. Het transformeren van een bestaand CSV of spreadsheet bestand naar Linked Data op basis van het zelfgemaakte vocabulaire. Het publiceren van het Linked Data bestand in een zelf geinstalleerde triple store (OpenRDF Sesame).
De theorie behandelt de volgende onderwerpen: RDFS, SKOS en OWL schema’s en wanneer gebruik je welk schema.Wat is inference, reasoning, Closed World Assumption, Open World Assumption en hoe pas je deze begrippen toe in de praktijk.

De ontwikkeltool die gebruikt wordt is Topbraid Composer (Free edition). Cursisten die ervaring hebben met Protégé mogen dit ook gebruiken, maar missen dan de specifieke tool uitleg.

Dit is een praktische cursus voor mensen die zich in hun werk richten op informatieanalyse, -management en modelling. We werken volgens het principe van learning-by-doing. Het maximale aantal deelnemers is 8.

3. Workshop Linked Data gebruiken

In deze workshop gebruiken we bestaande Linked Data op het web, onder andere de Linked Data bron die in de workshop “Linked Data publiceren” beschikbaar is gekomen. Met SPARQL gaan we deze bronnen bevragen (SPARQL SELECT). De resultaten van de queries zullen worden gebruikt bij het uitwerken van simpele applicatievoorbeelden (SPARQL CONSTRUCT, BIND, Functies i.c.m. JavaScript en HTML). We gaan de gegevens uit de bestaande bron ook verrijken met Linked Data uit andere bronnen zoals bijvoorbeeld DBpedia (reconciliation, federated SPARQL queries).

Dit is een praktische cursus bedoeld voor applicatie ontwikkelaars. We werken volgens het principe van learning-by-doing. Het maximale aantal deelnemers is 8.

4.  Workshop Linked Geo Data

Deze workshop is geheel gewijd aan Linked Data in het geo domein. We maken een rondgang langs methoden, technieken en nationale en internationale geo-LD projecten.  We bespreken de state of the art hiervan en gaan daarna zelf met Linked Geo Data aan de slag.
De OGC standaard GEOSPARQL wordt uitgebreid toegelicht en we kijken ook naar Linked Geo metadata en INSPIRE/RDF. Met deze kennis gaan we de BGT-LD use case onderzoeken en voeren we queries uit op de PLDNL demo server. Vervolgens laden we een voorbeeld dataset in een geo-triplestore op een eigen laptop en laten we GEOSPARQL functies los op de gegevens. De resultaten tonen we via een simpel Javascript op een kaartbeeld.
Als voorkennis zijn de workshops Linked Data publiceren en Linked Data gebruiken vereist. In overleg kan eventueel daarvan worden afgeweken.

We werken volgens het principe van learning-by-doing. Het maximale aantal deelnemers is 8.